
مزایا و معایب اسکلت فلزی
اسکلت فلزی یکی از انواع اسکلت های ساختمانی می باشد که استفاده از آن مزایا و معایبی دارد که به آن می پدازیم.
مزایا و معایل ساختمان های فلزی بسته به نوع متفاوت میباشد :
مزایای ساختمانهای فلزی
- مقاومت زیاد
- خواص یک نواخت
- دوام
- شکل پذیری
- پیوستگی مصالح
- مقاومت متعادل مصالح
- انفجار
- تقویت پذیری
- سهولت در ساخت و نصب
- سرعت نصب
توضیح چندی از موارد فوق:
مقاومت زیاد : قطعات فلزی دارای مقاومت بالایی میباشند و به وزن از مصالح بتنی بزرگتر میباشند زیرا دهانههای بزرگ سوله و ساختمان مرتفع بر روی زمینهای سست ایجاد میشوند، حائز اهمیت میباشند.
خواص یک نواخت : فلزها در کارخانه تحت نظارت ساخته میشوند به همین سبب بسیار دقیق تهیه میشوند، یک نواخت بودن آن از این رو مشخص است. همچنین فلز بر خلاف بتن تحت تاثیر عوامل خارجی قرار نمیگیرد.
دوام : دوام فلز و فولاد بسیار عالی است، اگر در نگهداری ساختمانهای فلزی دقت گردد تا مدتی طولانی قابل بهره برداری میباشند و همچنین دارای خواص ارتجاعی هستند.
شکل پذیری : فلزها قادر به تحمل تمرکز تنش که میتواند عامل خرابی باشد، میباشند. لیکن بتنها به علت شکننده بودن در مقابل نیروهای فوق ضعیفند.
معایب اسکلت فلزی:
- ضعف در دمای زیاد
- خوردگی و فساد فلز در مقابل عوامل بیرونی
- تمایل قطعات فشاری به کمانش
- جوش نامناسب
توضیح چندی از موارد فوق:
ضعف در دمای زیاد : با افزایش دما، مقاومت ساختمان فلزی نقصان مییابد. اسکلت فلزی اگر دکای ۵۰۰الی ۶۰۰ سانتی گراد داشته باشد تعادل آن به خطر میافتد.
خوردگی و فساد فلز د مقابل عوامل بیرونی : عوامل بیرونی در واقع باعث کاسته شدن ار ابعاد قطعات مصرفی در ساختمان فلزی میشود. این عوامل بیرونی شامل عوامل جوی میباشند.
جوش نامناسب : اتصال قطعات در ساختمانهای فلزی به این گونه است که قطعات با جوش، پیچ به یک دیگر متصل میشوند. یکی از ضعفهای ساختمانی نیز میتواند اتصال با جوش به علت استفاذه از ماشین آلات قدیمی، عدم کنترل دقیق مهندسین باشد. همینطور که در مقالههای قبل در خصوص اتصال با پیج و اتصال با جوش گفتیم اتصال با پیچ گزینهی مناسب تری نسبت به اتصال با جوش میلاشد.
دیگر معایب
در رابطه با معایب ساختمانهایی که از فلز ساخته شدهاند، توضیحات را باید از جزئیات این نوع ساختمان شروع کرد.
فولاد نوعی آلیاژ آهن است که استفاده از این ماده موجب حساسیت بالای آن نسبت به ضربه و خوردگی میشود. اما این مشکل را تا حدی میتوان با استفاده از رنگهای ضد زنگ و اقدامات دیگری حل میشود.
از دیگر ویژگیهای این سازهها وزن کم آنها است که موجب میشود بنای ساخته شده از فلز ارتعاش بیشتری نسبت به سازههای دیگر همانند سازهی بتنی داشته باشد.
کمبود مقاومت برای مواقع آتش سوزی در این نوع سازهها کمتر است
و این موضوع مهمی است که ایمنی ساختمان را به حد زیادی پایین میاورد.
این موضوع را میتوان به این شکل بیان کرد که در زمانی که دمای فولاد از حدی بیشتر شد و رو به بالا افزایش داشته باشد، فولاد مقاومت خود را از دست میدهد و کاهش چشمگیری را ایجاد میکند.
از نمونههای این نوع سازهها که رخدادهایی از جانب اتش سوزی موجب کاهش مقاومت و ریزش قرار گرفتهاند همهی نا به چشم دیدهایم، حادثه آتش سوزی در پلاسکو بوده است. بنابراین موضوع برای مقاومت این نوع سازه باز هم احتیاج به یک سری اقدامات برای بهبود وضعیت سازه، است.
سایر موارد
از دیگر معایب این نوع سازه (ساختمانهای فلزی) هزینههای نگهداری از رنگهای ضد زنگ و پوشش ضد حریق است که بسیار بالا هستند.
یکی از مسائل دیگر نیز موضوع کمانش در سازههای فلزی است که موجب نگرانی میشود.
همراه با افزایش طول یک ستون فولادی در سازه احتمال کمانش نیز بیشتر میشود.
به طور مثال فولاد فلزی است که دارای ضریب انبساط بالایی است که با تغییرات شدید در حرارت یا همان تغییر در درجه تغییر شکل دهد که در بیشتر مواقع موجب فروپاشی سازه میشود.
سازههای فلزی از اتصال قطعات با استفاده از دستگاهای جوشکاری، پرچ و پیچ و…. به همدیگر صورت میگیرد.
از اقتصادیترین و فنیترین کارهای ممکن در کارخانجات که در کشور ما برای ساختمانهای متدوال مقدور نیست استفاده از پیچو مهره و فراهم آوردن و ساخت قطعات است.
از ضعفهای جوشکاری در سازههای فلزی عبارتاند از عدم مهارت جوشکاران، استفاده از ماشین آلات جوشکاری قدیمی، عدم مدیریت و کنترل جوشکاران توسط مهندسین ناظر، گران بودن مخارج آزمایش جوش و…..